woensdag 27 januari 2016

Verslaafd aan conflicten, woede-aanvallen en alle mogelijke vormen van conflict

Vandaag sprak ik er met een cliënt over (ja, we praten ook). Over de ingesleten gewoonte, om het maar even zo te noemen, om uit eigen beweging een soort stress op te zoeken. In de vorm van boos worden op een ander, een ander uit te lokken of te beledigen. Het te laten oplopen en dan toch te zoeken naar wegen om weer tot ontspanning te komen.

Dat is iets van veel mensen, en zeker van alle tijden. Want even een wat bredere context: wat is er eigenlijk zo lekker aan om elkaar bang te maken, de verdrijven, te verkrachten, te verminken en uit te moorden?

In het klein - naar om te bedenken dat ik daar 'nu nog' bij zou willen schrijven - gebeurt het in het dagelijks leven. Op kantoor, in het gezin, op school.

Twitterfitties

Je ziet het vooral vaak op twitter. En daar noemen ze het 'fitties' - mensen die elkaar totaal niet kennen, maar totaal door het lint gaan (in niet zelden vrij bijzondere verwoordingen) om daarna weer te zoeken naar een soort van vrede. Of gewoon over te gaan tot een block, dat de spanning niet vermindert, maar juist bevriest tot een volgende keer. Die misschien dan in real life is.

BAM!

Geschreven tekst is indringend. Zeker als die zomaar op je netvlies komt en je in eerste instantie nieuwsgierig bent naar wat er staat. Dat was voor mij een van de eerste redenen om daar nogal strikte regels aan te verbinden waar het gaat om coaching en therapie via internet. De lezer is alleen achter zijn scherm. of dat nu zijn mobiel, laptop of pc is. BAM. De tekst komt binnen.

Daarom is een van de vaste regels bij Mindful Analysis ook om altijd vriendelijk, beleefd en niet-oordelend te zijn. En dat werkt goed, want in een veilige, virtuele, omgeving is schrijven heilzaam.

Verslaving 

Nog even terug naar die verslaving. De stress die directe, harde, beledigende en vulgaire teksten teweeg kan brengen is immens. Zeker als je niet eens de ander direct kent en durft te benaderen.

We hebben allemaal een grote mond over vrede op aarde. Maar het schiet niet op als je zelf verslaafd raakt aan telkens die kick om eerst ontregeld te raken en dan weer een soort virtuele rust te vinden. Ze zijn beide virtueel, vals, nep. Net als al die andere dingen waaraan je verslaafd kunt raken.

De rest kun je zelf wel invullen. 

En als dat niet lukt dan kun je hier misschien iets mee: hoe beschaafd ben je zelf eigenlijk in je online communicatie?

_________________________________________________________________________________

Een week lang elke dag een coach voor jezelf?  

Stuur dan een berichtje. Je kunt direct beginnen met Mindful Analysis - online coaching en therapie door dagelijks schrijven. Na een week ben je alweer stukken verder, beloofd!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten