zaterdag 2 januari 2016

Angst is iets anders dan bang voor spinnen zijn

'Het is allemaal angst,' placht een van mijn oude bazen van de Universiteit van Amsterdam te zeggen als er weer eens iemand niet goed functioneerde, er een conflict was of men van de P&O-afdeling met de handen in het haar zat omdat een medewerker almaar ziek bleef en niet van zins leek daar iets aan te veranderen. Vanuit angst komt veel gekronkel en gekonkel voort, zoveel is zeker.

Over wat voor soort angst hebben we het dan? Niet over angst voor spinnen. Wel bijvoorbeeld  voor de confrontatie met een ander. Voor afwijzing, voor falen, voor verlies, voor zekerheid. Ruzie is eng en brengt nare fysieke sensaties met zich mee, ook als er niet wordt gevochten. Het zijn onaangename gevoelens, angstgevoelens. Ze doen pijn in je borststreek, je keel wordt nogal eens bijna dichtgeknepen en je kunt niet meer normaal denken, dus ook niet met die scherpe argumenten komen. Die je daarom maar achteraf bedenkt, maar dan heb je er niets meer aan.

Ze blijven ook zo lang hangen, die krampen en pijntjes. Als je afgewezen wordt heb je tijd nodig om te herstellen. Als je faalt komt er ook nog eens schaamte en schuld bij kijken, dus tel uit je winst. Not. Verlies is killing, je krijgt het nooit meer terug en alles doet pijn, zeker als het om het verlies van een geliefde gaat. En verlies van zekerheid doet wankelen, je veilig wanen kun je wel vergeten, en vervolgens krijg je nog achtervolgingswaanzin ook want wie en wat kunnen er nog meer jou grondvesten doen schudden.

Het kan allemaal maar zo gebeurd zijn.

En je wilt het niet. Je wilt die krampen en pijnen niet voelen, nergens. Je wilt gelukkig zijn en het liefst niets voelen, op wat vreugde en genot na. Je wilt je veilig voelen en vertrouwen in de toekomst hebben. Je wilt goed en fijn met anderen omgaan en niet onzeker zijn over je relaties. Je wilt gelukkig zijn, kortom. Maar dat ben je niet als je angstig bent. Integendeel.

Als je je angsten goed onderzoekt, blijken ze vaak ongegrond te zijn. Want een confrontatie kan heel constructief zijn, afwijzing schept weer ruimte voor andere dingen, van falen kun je leren en wanneer ben je - we zijn nu nog verwend, hier - nu echt onveilig? Echt al je zekerheden kwijt? Ja, dat weet je allemaal wel, rationaliseren kunnen we allemaal. Maar intussen zit je gewoon wel met die angst en barricadeert die intussen zo'n beetje je hele levensweg.

Louter onderzoeken is niet genoeg. Weten dat er sprake is van een wisselwerking tussen gedachten en fysieke reacties is van belang. En je trainen in de beste reactie voortkomend uit die wetenschap: er eens van een afstandje naar kijken, naar die wisselwerking - en naar wat er werkelijk is. Iets in de tijd, iets dat voorbij gaat. En je kunt zelf kiezen hoe je daarmee omgaat. En soms moet je dan wat krampen en pijntjes op de koop toenemen.

Of zijn die dan misschien ook wel als sneeuw voor de zon verdwenen? 
_____________________________________________________________________________

Mirjam.nu biedt snelle en effectieve e-coaching en internettherapie aan bij persoonlijke issues. Met de Mindful Analysis-methodiek voel je je binnen een paar dagen stukken beter. En alles gaat gewoon via email.

Leg hier direct vrijblijvend je vraag aan haar voor en je ontvangt snel een reactie. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten