maandag 30 november 2015

Een depressie staat niet op zichzelf, die gaat altijd ergens over

Depressie is een van de meest voorkomende psychische ziektes, en het aantal mensen dat depressieve klachten heeft, neemt gestaag toe. Maar wat heb je dan eigenlijk, waar heb je last van?

Je voelt je somber, je ziet de lol van dingen niet meer in, laat staan het nut. Er is een algeheel gevoel van zinloosheid en uitzichtloosheid. Je bent moe, zowel geestelijk als lichamelijk. Je kunt negatief over jezelf en je relaties denken, je zelfvertrouwen is laag, je twijfelt aan alles.

Nu noem ik maar wat verschijnselen, als je er zelf last van hebt of hebt gehad, dan kun je die natuurlijk op allerlei manieren aanvullen of bijstellen.

zaterdag 28 november 2015

Wat heeft het voor zin om stress te verminderen als de oorzaak niet verandert?

In het aanbevelenswaardige boekje 'Geen gezweef!' van godsdienstwetenschapper Koert van de Velde
gaat het over mindfulness en al die moeite die men zich vooral in de wetenschap getroost om het vooral niet in verband te brengen met religie. Nee, mindfulness is praktisch en je voelt je er beter door, je functioneert beter etc etc. etc.

Je kunt er ook stress mee reduceren, zo bewees de grote man Jon Kabat-Zinn die mindfulness bedacht, er onderzoek naar deed en het afzegende voor de wetenschap. Vervolgens dook de wetenschap er dubbel zo enthousiast bovenop en ziedaar, alleen al vorig jaar een 3000-tal onderzoeken naar wat mindfulness doet.

zondag 15 november 2015

Help, mijn man is verliefd op een ander!

Een tijdje geleden was er in het programma Arena van Thijs van de Brink een moedige vrouw die vertelde over haar echtscheiding nadat haar man haar verteld had dat hij verliefd op een ander was geworden. Het is een soort matter of speech, althans zo lijkt het wel. Het feit dat iemand verliefd op een ander wordt is een rechtvaardiging voor alle ellende die daarop kan volgen. Kan, zeg ik met nadruk want deze mevrouw heeft - ondanks haar eigen shock en verdriet - de zaken goed doorgewerkt en heeft nog steeds een prima relatie met de vader van haar kinderen (hij dus).

dinsdag 10 november 2015

Egoloze professionaliteit - wat doet het ego in de therapie?

Voor een therapeut is er weinig zo leuk als over therapie lezen en zo lees ik soms iets ouds, soms iets nieuws, en soms iets dubbel. Het laatste geldt niet voor het boek dat ik nu lees: Therapie als geschenk van Irvin D. Yalom, een wereldwijd geprezen therapeut uit Amerika. Waarom ga ik dit niet herlezen? Omdat het boek alleen maar over Yalom gaat. Hier en daar geeft hij voorbeelden van cliƫnten en hun vragen en problemen, maar het merendeel van het boek gaat over wat hij zelf heeft gedaan en heeft gezegd. Het moet een therapeutisch proces voor hem zijn geweest, het schrijven van dit boek.

zondag 8 november 2015

Over hoe het oordelen ons leven regeert

Gisteren was weer een interessante dag in de opleiding tot Mindful Analyst bij Sonnevelt. We hadden  het over mindfulness en de herkomst daarvan: het Boeddhisme. Is dat een godsdienst of juist niet? Waarom kreeg dat zoveel volgelingen in India en waarom verdween het daar ook weer voor lange tijd? Dat soort zaken.

En hoe apart eigenlijk dat mindfulness nu zo bekend is, zo'n hype is, terwijl het gaat om eenvoudig zitten, ademen en niet oordelen? Wisten we eerder dan niet dat dat je een goed gevoel heeft, of gaat het om meer? In ieder geval mindfulness tot ons gekomen via de koninklijke weg van de wetenschap. Terwijl het juist die natuurwetenschappelijke neigingen in de psychotherapie niet echt 'waardeert', zoals zucht naar status en ja, geld.

woensdag 4 november 2015

Introductieworkshop Mindful Analysis

Mindful Analysis is een methodiek voor e-coaching en internettherapie. Wat houdt dat precies in en hoe werkt het?

Hoe kan het dat mensen binnen een week, door alleen maar te schrijven, hun problemen en conflicten oplossen, tot inzichten komen en hun stress en angsten kwijtraken? 

maandag 2 november 2015

Je hoeft niet altijd alles te weten!

In het laatste nummer van LoopbaanVisie gaat het over zekerheid. Met betrekking tot werk, uiteraard, en dat is geen gering onderwerp. Want werk gaat over veel: over geld verdienen, zinvol bezig zijn, doen wat je wilt, nuttig zijn voor de samenleving, je talenten ontwikkelen, communicatie en nog zo wat dingen - die er overigens ook niet kunnen zijn als je werkt.

zondag 1 november 2015

Mindful betekent ook: gewetensvol

Vandaag staat er in NRC Handelsblad een heel stuk over mindfulness en dat dat vooral niet zweverig is. Alsof iemand zich daar tegenwoordig nog druk om maakt: of iets zweverig is. Het is eerder heel vermoeiend als iemand iets vertelt over meditatie of religie en daarbij dan zegt dat het 'echt niet zweverig is'.

Want we weten allemaal intussen wel dat de wereld niet maakbaar is, dat materie niet tot het ultieme geluk leidt en dat hebberds ten val komen (als ze alleen maar geld willen hebben). Massaal zijn mensen op zoek naar nieuwe wegen, nieuwe inzichten en ja, ook nieuwe religies. Hoewel, God kan maar beter wegblijven, die hebben we niet meer nodig. Een beetje praktisch is wel zo makkelijk.