woensdag 16 december 2015

Hebben we nu meer tijd?

Nou, niet helemaal, maar we hebben gemiddeld genomen wel meer vrije tijd. Tenminste, dat blijkt uit het onderzoek 'Met het oog op de tijd' waarmee het Sociaal Planbureau onze tijdsbesteding heeft onderzocht. Het komt erop neer dat er een grotere tweedeling ontstaat tussen enerzijds mensen met met veel tijd, en anderzijds mensen die het nog drukker krijgen dan ze het al hadden. Vooral ook omdat ze moeten zorgen voor die mensen met veel tijd: veelal ouderen.
Voor de drukke mensen blijven zaken als timemangement, meditatie, mindfulness en af en toe een flinke retraƮte dus wel nodig, maar hoe zit het met de mensen die juist veel tijd hebben? Dat hebben ze niet alleen omdat 'we met z'n allen' minder tijd aan huishoudelijke zaken besteden, maar ook gewoon omdat deze mensen geen werk hebben. Van van alles is er minder, maar de grote winnaar als het gaat om de vraag 'wat is er meer?' is internet en dan met name social media. En daar besteedt men veel tijd aan.

Voor wie het nog niet begrepen had: internet heeft ons leven veranderd. En zeker ook in negatieve zin als het gaat om vooral ouderen die vaak nog hulpelozer en eenzamer worden door de achterstand die ze op computergebied hebben, en die alleen maar groter wordt.

Sommige mensen proberen nog steeds heel spitsvondig en kritisch te zijn door social media te vergelijken met het sociale leven van daarvoor (en hopelijk ook nog daarnaast), maar daarbij slaan ze meestal volledig de plank mis. Dat kan komen door de woorden social en bijvoorbeeld de term 'vrienden'. Per slot van rekening gaat het inkoppertje dat virtuele vrienden geen echte vrienden zijn al heel lang mee.

Het punt is dat we ons niet realiseren wat Savoj Zizek al heel lang geleden zei: de computerwereld is een verzonnen wereld. Niets daar in het scherm is echt, alles is een illusie. Het punt is ook dat we daar in het geheel geen punt van maken, maar er juist vrolijk sociaal op los leven, eenzaam achter de computer. De wereld in het scherm is de wereld in ons hoofd en je zou ook kunnen denken: wat is er eigenlijk anders, de Boeddhisten zeiden toch al dat het leven een illusie was? En wie zeiden ook alweer allemaal dat we allemaal slaapwandelaars, dromertjes zijn?

Dat even terzijde. De consequentie van enerzijds meer vrije tijd, en anderzijds het direct opvullen van die vrije tijd met internet/social media, kan betekenen dat er een heleboel belangrijke dingen niet gedaan worden. Dingen die juist nodig zijn om uit de crisis te komen: echte samenwerking, nieuwe ontmoetingen, andere indrukken van mensen en omgevingen, pogingen om in de werkelijke wereld belangrijke veranderingen tot stand te brengen, slopen, bouwen, de werkelijkheid zien zoals die is.
_____________________________________________________________________________

Mirjam.nu biedt snelle en effectieve e-coaching en internettherapie aan bij persoonlijke issues. Met de Mindful Analysis-methodiek voel je je binnen een paar dagen stukken beter. En alles gaat gewoon via email.

Leg hier direct vrijblijvend je vraag aan haar voor en je ontvangt snel een reactie. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten