zaterdag 28 november 2015

Wat heeft het voor zin om stress te verminderen als de oorzaak niet verandert?

In het aanbevelenswaardige boekje 'Geen gezweef!' van godsdienstwetenschapper Koert van de Velde
gaat het over mindfulness en al die moeite die men zich vooral in de wetenschap getroost om het vooral niet in verband te brengen met religie. Nee, mindfulness is praktisch en je voelt je er beter door, je functioneert beter etc etc. etc.

Je kunt er ook stress mee reduceren, zo bewees de grote man Jon Kabat-Zinn die mindfulness bedacht, er onderzoek naar deed en het afzegende voor de wetenschap. Vervolgens dook de wetenschap er dubbel zo enthousiast bovenop en ziedaar, alleen al vorig jaar een 3000-tal onderzoeken naar wat mindfulness doet.

Het werkt. 

Maarre...

Hoe werkt het? 

Dat weet nog niemand. Ook en vooral doordat de weg naar de oorsprong wordt afgesneden in het zich bezighouden met mindfulness. Die weg is de geschiedenis en de oorsprong van het Boeddhisme, en dat is een lange.

Maar even terug naar de stress. Met mindfulness kun je stress reduceren en dat is fijn. Maar stress betekent ook iets, stress verwijst ergens naar. Namelijk naar een situatie die we niet prettig vinden. Vervelend werk, een gefrustreerde baas of eisen die de maatschappij überhaupt aan je stelt. Dreiging, onrust, geldproblemen, relatieproblemen enzovoort en zo verder.

Jezelf in stilte afsluiten en je concentreren op je aandacht is zinvol en stressreducerend. Helemaal mooi is het als je ook iets aan de situatie die eraan ten grondslag ligt kunt veranderen. En ook dat kan mindfulness tot stand brengen. Meer compassie, meer geduld, meer inzicht in complexe situatie en openheid.

Je wordt er een beter mens van. Eigenlijk is mindfulness zo moralistisch als wat, net als iedere andere levensbeschouwing. Die er is omdat mensen daar behoefte aan hebben, omdat ze contact willen maken met de dingen waar we niet bij kunnen, omdat we vragen hebben die niet makkelijk te beantwoorden zijn, maar wel aandacht vragen.

Aldus betoogt Van der Velde. Niet doen alsof mindfulness niet religieus is, want dat is het wel.

So what? 
_____________________________________________________________________________

Mirjam.nu biedt snelle en effectieve e-coaching en internettherapie aan bij persoonlijke issues. Met de Mindful Analysis-methodiek voel je je binnen een paar dagen stukken beter. En alles gaat gewoon via email.

Leg hier direct vrijblijvend je vraag aan haar voor en je ontvangt snel een reactie. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten