maandag 2 november 2015

Je hoeft niet altijd alles te weten!

In het laatste nummer van LoopbaanVisie gaat het over zekerheid. Met betrekking tot werk, uiteraard, en dat is geen gering onderwerp. Want werk gaat over veel: over geld verdienen, zinvol bezig zijn, doen wat je wilt, nuttig zijn voor de samenleving, je talenten ontwikkelen, communicatie en nog zo wat dingen - die er overigens ook niet kunnen zijn als je werkt.

De vraag waar alles om draait in het loopbaanvak (waar Mindful Analysis zich ook in bevindt) is 'wat ga ik doen?'. In oneindig veel varianten, maar het gaat altijd om de vraag wat voor werk het gaat worden. En op die vraag wil men zo snel mogelijk een antwoord.

Hoe? 

Dat antwoord wordt gezocht door middel van het onderzoeken van het arbeidsverleden, het nagaan van dromen en ambities, in kaart brengen van talenten, skills, vaardigheden, capaciteiten en vast en zeker ook karaktertrekken en allergieën (dat laatste niet in Mindful Analysis omdat we daar niet in geloven. Wel in allergieën voor katten en cavia's enzo, maar niet voor gedrag van mensen. Je kunt je wel ergeren en daar wat mee doen, maar dat is een ander verhaal).

Ook testjes behoren tot het arsenaal dat een loopbaancoach- of adviseur kan inzetten, evenals goede voorlichting over de arbeidsmarkt, social media en de processen die zich daar afspelen. Netwerken, weten hoe de hazen lopen, een leesbaar cv opstellen, en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Allemaal zaken die leiden tot het antwoord, tot het 'weten wat het worden gaat'.

Voorspellen

Vergeten wordt daarbij wel eens dat niemand kan voorspellen wat het echt worden gaat, omdat het door deze specifieke persoon uitgevoerd gaat worden. Een persoon die niet alleen een cv heeft en een bijbehorend verhaal, maar ook een persoon die ergens naartoe gaat. En dat is een hele abstracte, niet te testen of te berekenen beweging. Om die op het spoor te komen is het goed om tijdens dat zoekproces regelmatig echt stil te staan en het gewoon niet te weten. 

Zennig 


Niet zennig niksen of mediterend in de ruimte oplossen, nee. Gewoon echt weten dat je het niet weet. Dat er even niets is om te weten. Dat iedereen en alles mag roepen wattie wil, maar dat jij het gewoon niet weet.

Nix, nada, noppa.

________________________________________________________________________________

Mirjam.nu Mindful Analysis biedt kortdurende e-coaching en internettherapie aan voor loopbaanvragen, relatieproblematiek en psychische klachten. Binnen een week resultaat (wordt deels vergoed door de zorgverzekeraar).

drs. Mirjam Windrich is (loopbaan)coach en psychosociaal therapeut. Haar praktijk bevindt zich in Amsterdam-Zuid. Neem voor een afspraak of meer informatie contact op via info@mirjam.nu





Geen opmerkingen:

Een reactie posten