dinsdag 6 oktober 2015

Hersens verstoord door de liefde

Richard David Precht heeft wat mij betreft een geniaal boek over de liefde geschreven in die zin dat hij een aantal zeer uiteenlopende ideeën tegenover elkaar zet en en een scherp beeld geeft van de moderne liefde. Die moet vooral romantisch zijn, ons zelfbevestiging verschaffen en op tijd in te wisselen zijn. Maar wat echt van deze tijd is, is dat we er zo ontzettend veel mee bezig zijn.

Romantische liefde bestaat nog paar pas

De romantische liefde zoals wij die nu kennen, al die gevoelens, verlangens, dromen van samensmelten, het idealiseren van de ander en ja, ook het middels de ideale relatie indruk op de buitenwereld maken, is eigenlijk pas in de 18e eeuw ontstaan met de eerste liefdesromans. Als je daar meer van wilt weten, dan beveel ik nogmaals het boek van harte aan.

De nieuwe geliefde moet aan hoge verwachtingen voldoen

Maar het zet je ook aan het denken, want het is waar: we zijn er continu mee bezig, met die liefde. We hebben er hoge verwachtingen van, het moet perfect zijn - en dat betekent dat je ook hoge eisen aan het object van liefde stelt, om het maar even psychoanalytisch te stellen. De ander moet aan van alles voldoen: schoonheidseisen, economische eisen, psychologische eisen, sociologische eisen. En dan moet je ook nog de dag met elkaar kunnen doorkomen.

Twee tot acht maanden verliefd

Een rationeel verhaal, dat meestal vooraf wordt gegaan door verliefdheid, waarin dit alles totaal geen rol speelt. Pas na een paar maanden (gemiddeld twee tot acht) lost de roze bril op en wie kijk je dan in de ogen? Is dat wel die ideale figuur waarvan je zojuist nog dacht dat hij of zij je grote liefde was? Dit is doorgaans het verhaal dat over de liefde wordt verteld, en de meeste volwassen mensen hebben iets dergelijks wel eens meegemaakt.
Verliefdheid is slechts iets dierlijks, iets hormonaals, bijna instinctief.

Geiligheid die ook weer overgaat 

De verliefdheid wordt beschouwd als een hormonaal gestuurd iets, waar je hersens danig verstoord van kunnen raken. Een roes, een blindheid, een geiligheid die gelukkig ook weer voorbij gaat zodat je weer jezelf kunt zijn. Met die ander. Of dan toch maar weer liever zonder.
Naar de aard en de aanleiding van de verliefdheid wordt meestal niet serieus gevraagd, het gebeurt gewoon, het is bijna iets dierlijks, iets instinctiefs. En het is ook meteen vaak maar de rechtvaardiging om een wat opgedroogde relatie op te blazen en er met de nieuwe gedroomde werkelijkheid vandoor te gaan. Met alle lijden van dien.

Heb je hier ervaring mee, of denk je er eigenlijk heel anders over? Laat het ons weten.

Boek: Liefde voor gevorderden, uitgeverij Scriptum
_____________________________________________________________________________

Mirjam.nu biedt snelle en effectieve e-coaching en internettherapie aan bij persoonlijke issues. Met de Mindful Analysis-methodiek voel je je binnen een paar dagen stukken beter. En alles gaat gewoon via email.

Leg hier direct vrijblijvend je vraag aan haar voor en je ontvangt snel een reactie. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten